Hyreshöjning 2023

Efter förhandlingar mellan Svedalahem och Hyresgästföreningen region södra Skåne beslutades att hyrorna höjs med 75:- per kvadratmeter och år från den 1 februari 2023. För lägenheter med kallhyra är höjningen 38 kr per kvadratmeter och år.                                                    

Hur mycket höjs hyran med?
75 kr per kvadratmeter och år, det motsvarar 425 kr per månad för en lägenhet på 68 kvm (genomsnittet för Svedalahem).  För lägenheter med kallhyra är höjningen 38 kr per kvadratmeter och år.

När börjar den nya hyran att gälla?
Höjningen börjar gälla den 1 februari 2023. 

Hur gör jag som har autogiro?
Rätt summa kommer att stå på din hyresavi och dras från ditt konto som vanligt.

Hur har Svedalahem kommit fram till denna höjning?
Svedalahem förhandlar fram hyreshöjningen tillsammans med Hyresgästföreningen varje år.

Varför blir det en högre höjning än tidigare år?
Kostnader för biogas, el, vatten, byggmaterial och räntor ökade kraftigt förra året. Biogaspriserna höjdes som mest med 700 % under förra året, just nu är priserna fördubblade, det kan jämföras med en 20% höjning av fjärrvärmepriset i Malmö. Den som bor i villa eller bostadsrätt har redan fått höjningen, många bostadsrättsföreningar har fått höja avgifterna med 40-50%.

Jag har inte råd med en så stor höjning, vad ska jag göra?
Vårt råd är att du som har svårt att betala hyran alltid ska höra av dig till oss. Hyran är den viktigaste räkningen. Den som inte kan betala sin hyra kan få hjälp av samhällets stödfunktioner.

Hur blir det med hyran för garage och parkeringsplatser?
Hyran för garageplatser blir densamma som tidigare. Hyran för parkeringsplatser höjs till 200 kr per månad från den 1 mars 2023. Vi har då samma hyra för parkeringsplatser överallt, vi har tidigare haft lite olika priser. 

Design & Teknik av Creative Army