För hyresgäster

Mamma med barn

Flytta ut

Här har vi samlat information om vad som är viktigt att tänka på när det är dags för dig att flytta ut från din lägenhet.

Säg upp ditt hyreskontrakt

Ditt hyresavtal måste sägas upp skriftligt eller digitalt till oss. Du måste säga upp din lägenhet senast tre månader innan du ska flytta, uppsägningen kan göras med bank-id via mina sidor, på vår uppsägningslankett eller på baksidan av ditt hyreskontrakt. Vi skickar därefter en bekräftelse på uppsägningen till dig samt en checklista för flyttstädning.

Uppsägningsblanket (pdf-dokument)


Uppsägningstid

Uppsägningstiden är tre hela kalendermånader från kommande månadsskifte (vid dödsbo, en månad).

Exempel: Du säger upp hyreskontraktet den 15 juli, då startar uppsägningstiden den 1  augusti  och löper fram till den siste oktober (dvs hela augusti, september och oktober).


Besiktning

Vi gör två besiktningar av din lägenhet, den första besiktningen gör vi i anslutning till din uppsägning. Vi kontaktar dig för att boka en tid.


Överlåtelseavtal

Skall du överlåta någonting i lägenheten till den kommande hyresgästen, exempelvis en disk- eller tvättmaskin ska en överlåtelsehandling skrivas och en kopia lämnas till Svedalahem. Överlåtelsehandlingen ska även finnas på plats vid slut/städbesiktningen.

Överlåtelseblankett (pdf-dokument)


Visning av lägenheten

Din lägenhet måste visas för några av dem som sökt den. Vi kontaktar dig för att boka en tid för visning. Vanligtvis är det du som hyresgäst som vsar lägenheten.


Slut-/städbesiktning

Du som hyresgäst är ansvarig för att lägenheten är flyttstädad och tömd på allt som inte är standard vid sista hyresdagen. Är du osäker kring det, hör gärna av dig till vårt kundcenter. Hör av dig i god tid till vårt kundcenter för Boka tid för en slut/städbesiktning i god tid, då kontrolelras städningen och den tidigare besiktningen av lägenhetens skick följs upp.


Inlämning av nycklar

Efter godkänd städ/slutbesiktning, dock senast kl 12 på utflyttningsdagen (första vardagen i månaden) ska alla nycklar lämnas till vårt kundcenter. Lämnas inte alla nycklar, eller om det saknas originalnycklar, behöver låset bytas och kostnaden får du som flyttar ut stå för. Att byta låscylinder kan vara kostsamt, så se gärna över dina nycklar inför utflyttningen. Vi brukar boka en tid för inlämning av nycklar i samband med att vi bokar städ/slutbesiktning.


El-abonnemang

Svedalahem kontaktar EON för att asvluta ditt el-abonnemang i samband med att du flyttar.


Adressändring

Glöm inte att göra en flyttanmälan hos Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. De sprider din nya adress till alla myndigheter och till en del företag. Eftersändning av din post beställer du på Svensk adressändring.


Parkeringsplats och garage

Vid uppsägning av din lägenhet sägs parkeringsplats och garage som du hyr automatiskt upp samma dag som du ska lämna din lägenhet.


Checklista flyttstädning

När du flyttar är det viktigt att ta med dig alla dina tillhörigheter som finns i lägenheten, men också från förråd, garage och på balkong och uteplats.

En grundlig städning av bostaden ska göras. En flyttstädning är betydligt mer omfattande än en vanlig veckostädning och du kan antingen utföra en själv eller anlita en firma som städar, var då noga med att beställa ”Flyttstädning”.

Om du som flyttar ut slarvar med städningen eller struntar i att frakta bort föremål som inte är en del av hyresbostaden, kan kostnader tillkomma.

Checklista:

 • Alla väggar, golv och golvlister i bostaden ska rengöras.
 • Garderober och klädkamrar ska torkas ur och rengöras.
 • Badrummets alla ytor ska torkas av och rengöras, även skåp och lådor.
 • Badrummets fogar tvättas, badkar och duschkabiner rengörs noga. Även golv och vägg bakom badkar ska rengöras.
 • Golvbrunnar ska rensas och rengöras. Lossa front på badkaret när du städar under badkaret.
 • Toalettstol och handfat är viktiga, glöm inte handfatets och toalettens utsidor samt krök.
 • Ventiler ska rengöras.
 • Eluttag ska rengöras.
 • Alla vitvaror i bostaden ska rengöras noga. Kan vitvarorna dras ut ska rengöring även ske bakom dem.
 • Glöm inte köksfläkt och att rengöra noga inne i spis och ugn.
 • Skåp, luckor och bänkskivor i köket ska torkas ur och rengöras.
 • Fönster ska tvättas både ut- och invändigt, samt mellan fönstren om de kan öppnas.
 • Dörrar, dörr- och fönsterkarmar samt fönsterbrädor ska rengöras. Glöm inte överkanter.
 • Elementen ska rengöras, även mellan vägg och element.
 • Har du balkong eller uteplats; glöm inte att tömma och städa.
 • Förråd ska tömmas och rengöras.

Hämta checklista (pdf-dokument)

Design & Teknik av Creative Army