För hyresgäster

Mamma med barn

Trivsel och ansvar

Vi är angelägna om att alla ska trivas med att bo hos Svedalahem. Därför är det viktigt att alla hjälps åt genom att använda sunt förnuft. När man bor i lägenhet bor man nära varandra och självklart krävs det både hänsyn och välvilja för att alla ska trivas. Det finns vissa fastställda regler för umgänget, men viktigast av allt är att använda sunt förnuft och att tala med sina grannar.

I ett flerfamiljshus kan ingen kräva absolut tystnad. Vi hör våra grannar och de hör oss. Det är livligare hos en barnfamilj än hos en ensamstående pensionär och så måste det få lov att vara. Vi ska kunna leva ett normalt liv i våra lägenheter. Vi ska samtidigt inte behöva acceptera bråk, skrik, hög musik och störande spring i trappor. För höga ljudnivåer är inte tillåtet - varken på dagar eller nätter.

Genom att prata med varandra kan vi lösa missförstånd och konflikter. Att lära känna och förstå sina grannar skapar trivsel och tolerans för allas olikheter.

Självklara regler som gör det lättare att leva tillsammans:

 • Tänk på att TV:ns och annan ljudanläggnings ljud (stereo, dator etc) ska vara inställt på en lagom nivå. Och tänk på hur du ställer dina högtalare - bara genom att ändra placeringen kan du förhindra att ljudet går in till grannen.

  Vid 20-tiden är det vanligt att barn ska sova och redan då bör man tänka på att inte ha på musik, eller annat högt ljud.

  Kl 22.00 – kl 06.00 vill de flesta ha nattro och då ska det vara fritt från störningar. Använd hörlurar om du vill lyssna på musik eller när du spelar dataspel med hög ljudvolym.
 • Ska du ha fest så tala om det för dina grannar eller sätt upp en lapp i trapphuset. Risken för irritation minskar om man är förberedd på en tillfälligt högre ljudnivå.
 • Försök att undvika att slå igen hiss- och trappdörrar. Lär barn och ungdomar att trapphusen inte är lekplatser eller uppehållsrum. Trapphusen är utrymningsvägar vid en eventuell olycka och därför får de inte heller användas som uppställningsplatser för cyklar, barnvagnar m m.

Bilar och trafik

Vår målsättning är att undvika trafik i våra bostadsområden. Måste du av någon anledning köra bil inom området, är det din skyldighet att köra sakta och med största varsamhet.


Miljöhus

För allas trivsel är det viktigt att du håller snyggt i miljöhusen och sorterar ditt avfall enligt instruktioner.


Rökning

Rökning är förbjuden i allmänna utrymmen som t ex trapphus, hiss och tvättstuga.


Husdjur och matning av djur

Har du hund är det viktigt att den är kopplad inom bostadsområdet och att du plockar upp efter den. Lär hunden att vara tyst när den är ensam hemma och lämna den inte utan tillsyn en hel dag. Borsta eller kamma inte hunden i trapphuset eller på gården.

Det är inte tillåtet att ta med hunden till tvättstugan. Tänk på att många är allergiska mot hundar!

Du som är kattägare har ansvar för att din katt mår bra och för att den inte stör andra. Håll därför din katt under tillräcklig uppsyn. Då skyddar du katten mot sjukdomar och andra skador och undviker klagomål från grannar. Märk din katt med halsband. Lägenhetens altan eller uteplats får inte användas som rastplats för dina husdjur.

Störs du av katter?

Det har i domstol slagits fast att katter har rätt att röra sig fritt över andras tomter än sin ägares.

Det är ingen olägenhet för människors hälsa (sanitär olägenhet som det tidigare hette) om en eller flera katter förorenar på din tomt. Ansvaret ligger på dig att freda dig genom att till exempel schasa iväg katten.

Detsamma gäller om du har en dörr öppen och katten kommer in i din bostad.

Det är viktigt att förtydliga att detta INTE ger dig rätt att skada katten i fråga. Du får inte lägga ut gift eller på något sätt skada katten.

Åtgärder som du kan göra är t.ex. att täcka över sandlådor och rabatter med nät, fiberduk eller liknande. Det finns också andra knep, såsom att t.ex. sprida kaffesump i rabatten.
Om det rör sig om hemlösa katter kan du höra av dig till en av många ideella föreningar som jobbar med att ta hand om och omplacera hemlösa katter.

Några exempel är:

Du får absolut inte mata fåglar från balkongen eller på gården. Spilld mat kan locka till sig både råttor och möss.


Grillning

Alla ska kunna glädjas åt ljumma sommarkvällar, grilla därför med förstånd.

 • På balkonger får endast el-grill användas, på grund av brandrisken
 • På gemensamma ytor och gårdar får kol- och gasolgrill användas
 • Om du bor i radhus eller lägenhet med altan eller tomt, tänk på att ställa grillen på ett sådant sätt att inte dina grannar störs av röken
 • Släng aldrig varm kol eller briketter i papperskorgar eller soptunnor

Tänk på att hålla ordentlig uppsikt över grillen med tanke på barn och husdjur, att inte störa andra genom att sprida os in i bostäder och att ha behörigt avstånd till lättantändligt material. Ha alltid vatten i beredskap.


Parabol, markis och staket

Vill du sätta upp en egen parabolantenn, markis, plank eller staket måste du kontakta Svedalahem för att få tillstånd och monteringsanvisningar.


Pool

Pool är ett trevligt inslag i vardagen sommartid och får lov att sättas upp på uteplatsen.

Vi tillåter pooler upp till 500 L och som står på mark tillhörande lägenheten. Det är inte tillåtet att fylla poolen med varmvatten från systemet. Tömning ska ske på ett sådant sätt som inte riskerar skador på närliggande mark eller fastigheter.

Som poolägare är du juridiskt ansvarig om det skulle ske en olycka. Tänk på säkerheten, det kan vara andra som går in på tomten eller djur som faller i. Undersök om din hemförsäkring täcker vid en eventuell skada om olyckan skulle vara framme.


Tvättstugan

Tvättstugan är till för alla och för att den ska fungera måste du följa de regler som finns och städa efter dig. Självklart måste bokade tider hållas. Husdjur får inte vistas i tvättstugan.


Hemförsäkring

Det är viktigt att du ser över ditt försäkringsskydd så att du har en fungerande hemförsäkring. Vid eventuell skada eller brand som du orsakat kan du bli betalningsansvarig.


Vårt ansvar

Det är inte bara vi som kan ställa krav. Som hyresgäst har du naturligtvis rätt att kräva att vi uppfyller våra åtaganden. Din lägenhet ska hålla en viss standard och allt ska fungera tillfredsställande i din vardag. Det ska vara varmt på vintern, rent och helt i gemensamma utrymmen, välvårdat på gårdar och gräsmattor med mera. Det är vårt ansvar.

Design & Teknik av Creative Army